РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ДОСВІДУ ПРИ ФОРМУВАННІ ПРЕДМЕТНОЇ ІСТОРИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Світлана Кульбіда Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України
  • Володимир Щуцький Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр ТОР, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33189/epsn.v2i23.230

Ключові слова:

предметна історична компетентність, учні з особливими освітніми потребами, особливості навчання, соціальний досвід

Анотація

У статті розкрито сучасні реалії накопичення соціального досвіду учнів з особливими освітніми потребами при формуванні предметної історичної компетентності (ПІКУ) в умовах спеціального закладу освіти на уроках історії України, починаючи з 5 класу.

Мета: охарактеризувати особливості діяльності вчителя історії з опорою на практичний досвід накопичення соціального досвіду учнів.

Методи: пошукова методологія дослідження, спостереження, дискурсивний аналіз практики викладання предмету «Історія України» у 5-11 класах спеціальних закладів освіти для осіб з особливими освітніми потребами.

Результати. Опанування соціальним досвідом на уроках історії під час формування ПІКУ опановується з урахуванням особистісно орієнтованого, компетентнісного, комунікативно діяльнісного підходів, умов специфіки опанування навчального історичного матеріалу, програмних засад вивчення історії України у спеціальних закладах освіти, врахування міжпредметних зв’язків, особливостей застосування форм мовлення.

Висновки. Розширення горизонтів опанування соціального досвіду є важливим для розуміння суспільно-історичних явищ сьогодення учнями. До них відносяться проблеми взаємостосунків людей, їх залежність від соціальних інститутів (ставлення в сім’ї, навчальному колективі, до матеріальних і духовних – національних цінностей, роль вольових дій особистості у визначених обставинах, взаємодопомога, дружба і зіткнення інтересів, впевненість і вчинки, моральні якості особистості). Визначено завдання вчителя історії з метою допомоги учневі усвідомити свій досвід, співставити його з історичними фактами, довести до понятійного рівня, дати відповіді на поставлені питання. Досвід вивчення історії в такому ключі формування ПІКУ довів позитивні результати з необхідною і оптимальна опорою на практику. Осмислення вказаних сторін соціального життя сьогодні і в минулому дозволяє на ранніх стадіях навчання розкривати багато сторін складних для учнів явищ, дати розуміння історизму як розвитку людства, готувати до важливих узагальнень.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-07

Як цитувати

Кульбіда, С., & Щуцький, В. (2024). РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ДОСВІДУ ПРИ ФОРМУВАННІ ПРЕДМЕТНОЇ ІСТОРИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ. Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови., 2(23), 47-66. https://doi.org/10.33189/epsn.v2i23.230