СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ЖЕСТОВУ МОВУ

Автор(и)

  • Наталія Адамюк

DOI:

https://doi.org/10.33189/epsn.v1i14.33

Ключові слова:

глуха особа, граматичні категорії частини мови, законодавчі документи, жестова одиниця, кальковане жестове мовлення, лінгвістичні особливості, словесна мова, українська жестова мова.

Анотація

Стаття презентує оновлений погляд на сутність жестової мови. Аргументовано хибність недоречних термінів, що стосуються статусу глухої особи та фахівців, що надають перекладацькі та освітні послуги. У світлі освітніх реформ розкриваються поняття «глуха особа» за визначенням Всесвітньої федерації глухих, а також нове для України поняття «жестомовна особа».

Висвітлено класифікацію мовних родин жестових мов світу. Перераховано основоположні законодавчі документи, які у правовому полі визнають жестові мови у різних країнах світу, зокрема. в Україні. Подано таблицю варіантів правового статусу жестових мов та рівень законодавчих актів, що регулюють статус жестової мови у країнах світу.

Описано відмінності між українською жестовою мовою і калькованим жестовим мовленням, позначено користувачів зазначених мовних систем.

Доведено на прикладах віднесення української жестової мови до мовних систем порівняно з національною мовою.

Розкрито граматичні ознаки жестових одиниць, що дозволяють класифікувати їх за самостійними та службовими частинами мови.

Побіжно висвітлено багатство та різноманіття лексики української жестової мови.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-04

Як цитувати

, Н. (2021). СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ЖЕСТОВУ МОВУ. Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови., 1(14), 11-21. https://doi.org/10.33189/epsn.v1i14.33