ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ГОТОВНОСТІ ДОШКІЛЬНИКІВ З АУТИСТИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - , Юлія Почкун (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2021)
У статті проаналізовано наукові дослідження з проблеми пізнавальної готовності до навчальної діяльності дітей з аутистичними розладами та описано особливості освітнього процесу в Україні. Виявлено, що на сьогодні психолого-педагогічна корекція розвитку аутизму не має однозначності й узгодженості щодо технологій та методик, які б допомагали ефективно долати порушення аутичного спектру та сприяли ефективній підготовці аутистичних дітей до навчання. Визначено, критерії стану пізнавальної готовності дошкільників з аутистичними порушеннями. Доведено, що формування стану пізнавальної готовності до навчання дошкільників з аутизмом є важливим фактором реалізації особистісного потенціалу аутистичної дитини.