ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ В УКРАЇНІ - , Людмила Некраш (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2021)
Здійснено аналіз нормативно-правовової бази та передумов впровадження в Україні системи раннього втручання. Виявлено, що для запровадження системи раннього втручання є необхідна нормативно-правова база. Проте недостатньою є підтримкою дітей з особливостями розвитку у віці від народження до 4 років, домінування відокремлених одна від одної медичної та соціальної моделей. Встановлено, що втілення в життя послуг раннього втручання за біопсихосоціальною моделлю забезпечують перехід від форм втручання, спрямованих на дитину і усунення захворювання, до залучення батьків\опікунів, членів родини, місцевої громади; долучення до цільової групи й дітей з ризиком виникнення порушень розвитку; перехід до функціональної класифікації, зокрема, Міжнародної класифікації функціонування (МКФ).