Дидактичний супровід формування математичної компетентності у школярів з порушеннями зору

Автор(и)

  • Ірина Гудим

DOI:

https://doi.org/10.33189/epsn.v1i13.75

Ключові слова:

математична компетентність, діти з порушеннями зору, початкова освіта, дидактичний супровід

Анотація

Важливість формування математичних уявлень для розумового розвитку дитини та труднощі опанування математичною компетентністю дітьми з порушеннями зору, через своєрідність їхніх пізнавальних процесів та особливості сенсорно-перцептивного розвитку, безперечно актуалізують окреслену у статті проблему. Способи діяльності під час формування математичних уявлень розглядаються як об'єктивна послідовність дій, які має виконати дитина для засвоєння знань. За вимогами Державного стандарту початкової освіти метою освітньої галузі «Математика» є формування предметної математичної і ключових компетентностей, необхідних для самореалізації учнів у швидкозмінному світі.

Актуальність статті зумовлена необхідністю подолання специфічних труднощів опанування математичними знаннями, внаслідок збідненого чуттєвого досвіду дітей з глибокими порушеннями зору. Основним завданням опанування курсу математики є формування у дітей з порушеннями зору необхідного рівня математичної та пізнавальної компетентностей, що стане надійною основою для опанування математичних знань, умінь та навичок в основній та старшій школі.

У статті окреслено основні труднощі опанування математичними знаннями дітьми з глибокими порушеннями зору та шляхи їх подолання, зокрема через застосування специфічних засобів навчання, адаптацію та модифікацію навчально-методичного забезпечення вивчення математикиу початковій школі.

Представлені методичні підходи до адаптації загальноосвітнього навчального та дидактичного матеріалу з математики для дітей з глибокими порушеннями зору, будуть корисними не лише для педагогів спеціальних шкіл, але й більшою мірою, для вчителів та асистентів педагогів навчальних закладів з інклюзивним навчанням, а також для батьків дітей з глибокими порушеннями зору.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-04

Як цитувати

, І. Г. (2021). Дидактичний супровід формування математичної компетентності у школярів з порушеннями зору. Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови., 1(13), 23-32. https://doi.org/10.33189/epsn.v1i13.75