АСПЕКТИ УНІВЕРСАЛЬНОСТІ В ЗАСТОСУВАННІ МКФ

Автор(и)

  • Федоренко Оксана

DOI:

https://doi.org/10.33189/epsn.v1i15.29

Ключові слова:

МКФ, класифікація, функціонування, обмеження життєдіяльності

Анотація

Узагальнено структуру та сутність Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Виявлено особливості використання МКФ як класифікації для кодування, зокрема те, що кодування вимагає не тільки глибинного розуміння класифікації, але й використання належних джерел інформації та інструментів для оцінювання.

Встановлено, що одним з викликів опису функціонування за допомогою МКФ є вибір правильних кодів з більш ніж 1450, включених до класифікації (тоді як МКФ-ДП містить ще більше кодів для опису функціонування дітей наймолодшого віку). Відзначено, що джерело даних, підхід до отримання інформації та рівень деталізації мають відповідати кінцевому призначенню оцінки, тобто конкретній меті. Водночас на конкретність чи актуальність інформації матимуть вплив точки зору та підготовки оцінювачів. Актуальним  є застосовування МКФ  в усіх галузях та стосовно усіх вікових груп, але у спосіб, що прияє розширенню можливостей осіб з інвалідністю, а не для констатації факту проблеми.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-04

Як цитувати

, Ф. О. (2021). АСПЕКТИ УНІВЕРСАЛЬНОСТІ В ЗАСТОСУВАННІ МКФ. Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови., 1(15), 316-324. https://doi.org/10.33189/epsn.v1i15.29